Gällö Skog » Skogsägare » Martin och Knut-Erik har den mest välskötta skogen

Enkelt att äga på distans

Kontrasten mellan jobbet som polis i Stockholms förorter och arbetet med skogen i Åres utkanter är stor. För Per Såmark är skogsfastigheten i norr inte bara en plats för avkoppling. Den är också en välkommen intäkt som kan investeras i både bostäder till barnen och passionen frimärken. Med en lokal samarbetspartner kan han luta sig tillbaka i trygg förvissning om att alla skogliga frågor tas om hand. 

Per Såmark sitter på uteplatsen hemma på Ekerö tillsammans med sin fru Liselott när vi ringer honom. Paret har tagit tjänstledigt från sina jobb som poliser i Stockholm för att varva ner, jobba med skogen och fiska. Ett stenkast från Pers stol vakar den goda gösen, men i Åresjön intill skogsfastigheten väntar rödingen. Han sätter stort värde i möjligheten att få ut det bästa av två världar och är glad att han även kan erbjuda sina barn samma sak. Trots att de behövde viss övertalning som små.

– Jag mutade dem med Kalle Anka pocket för att de skulle följa med på utterfiske. Nu när de är vuxna har de fattat grejen och kan sticka iväg själva. Då är man stolt, som far.

Skogsfastigheten på 226 hektar har Per ärvt av sin pappa som också är stockholmare. Han sätter stort värde på kontrasten mellan stad och land. Han åker gärna till stugan på skogsskiftet för att fiska och köra motorsåg runt husknuten som avkoppling. Alla skogliga frågor lämnar han med varm hand över till Linn Lund, virkesköpare i Team Norr.

– När jag tog över skogen och förstod allt som kan hända, att träden till och med plötsligt kan fatta eld och brinna ner en dag, kände jag att jag behöver ta hand om dem. Helst innan naturen gör det på egen hand. Därför tog jag kontakt med Linn, som förutom att hon är trevlig och lättsam, alltid svarar i telefonen.

Med god hjälp av sin revisor blev avverkningen ett positivt ekonomiskt tillskott för Per som bland annat kunnat investera i en ny snöskoter som han använder för att ta sig fram i skogen på vintern. Han har även kunnat bidra till en tomt till dottern. En del av pengarna investerar han också i sin stora passion, frimärken.

– Jag brukar skoja att jag vill återvinna träden till något annat som är gjort av trä. Frimärken har varit en hobby sedan 40 år tillbaka på en hyggligt bra nivå.

Med hjälp av skogsbruksplanen har han koll på framtiden och exakt vilka insatser som kommer göras och när. Att äga skog på distans är enkelt enligt Per.

 – Jag och Linn hördes väldigt ofta i början, men nu är samarbetet ett självspelande piano och jag känner mig trygg.