Gällö Skog » Skogsägare » Från uttråkad plantsättare till engagerad skogsägare

Från uttråkad plantsättare till engagerad skogsägare

Skogen var en naturlig del av Anders Jonssons uppväxt. Nu är även han skogsägare och för traditionen vidare.

Under sin ungdom var han ganska less på skog. För många timmars plantsättning tillsammans med ihärdiga föräldrar kan ta musten ur vilken tonåring som helst. Numera är han däremot en stolt och engagerad skogsägare, Anders Jonsson, ägare till @snoofsweden. Han ser skogen som en långsiktig framtidsinvestering och tillsammans med virkesköpare Lars-Åke Henriksson planerar och genomför han insatser som hela tiden höjer värdet.

– Det var ungefär 15 år sedan jag gjorde mitt första skogsköp. Jag hade ärvt ett skifte tillsammans med flera andra och fick chansen att utöka min andel av den skogen. Sedan dess har jag bara blivit mer och mer intresserad, säger Anders.

Det är en ekonomisk investering, men känslan av att förvalta något beständigt är också viktig. Han växte upp på en bondgård i Ås med föräldrar som alltid varit skogsägare. Nu bor även han på samma gård tillsammans med sin familj och för traditionen vidare. En annan fördel med skogsägandet är möjligheten att jaga och numera uppskattar han också att vandra runt, och bara vara, i skogen.

Anders har bl.a. en fastighet i Dockmyr som ligger mellan Kälarne och Bräcke. I området jobbar och bor Gällös medarbetare Lars-Åke Henriksson som tidigt tog kontakt med Anders.

– Jag fick förtroende för Lars-Åke. Han har kunskap, är proaktiv och föreslår åtgärder. Det är bra! säger Anders.

Nyligen fick han en skogsbruksplan, vilket han anser vara ett ovärderligt verktyg. Just nu håller en väg på att brytas och snart ska det även gallras i Anders skog.