Gällö Skog » Medarbetare » Veckans fredagsfejs, Roger Jönsson, produktionsledare

Veckans fredagsfejs, Roger Jönsson, produktionsledare

Veckans fredagsfejs är tillägnad Roger Jönsson. När vi ringer upp sitter han i bilen mellan Hammerdal och Östersund. Roger jobbar som produktionsledare för Team Norr.

Vad gör en produktionsledare?
Kortfattat handlar mitt jobb om att driva ut virket från skog till väg. Jag är ansvarig för avverkningsgrupperna i norra Jämtland och ser till att virket kommer fram till vägen. Där slutar egentligen mitt ansvarsområde, men jag är även lite inblandad i transporterna också.

Vilka är utmaningarna inom ditt yrke?
Väderlek. Nu har avverkningen stått lite stilla eftersom det är så blött ute i skogen. Risken är stor att det blir märken och spår, det är inte bra för naturen och markägare blir lätt missnöjda då. Det är ganska vanligt på hösten. På vintern är det utmanande med snön istället, vi får anpassa oss.

Vad gör du den här veckan?
Förra veckan var jag ledig, därför blir det mycket kontorsjobb nu. Det är administrativa uppgifter som just nu handlar mycket om vägar för min del. Vi måste se om det går att köra in med trailer till ett område som ska avverkas och om det över huvud taget går att köra ut virket efteråt. Samt att lägga ut trakter till avverkare. Jag besöker varje avverkning och får alltså komma ut lite också.

Du har många år på nacken inom branschen, hur har skogsbruket ändrats sedan du började?
Jag har jobbat sedan 1981, jag började som huggare. Det var liv och rörelse i skogen, vi var sex personer i huggarlaget. Nu sitter förarna själva i sin maskin hela dagarna. De är visserligen uppkopplade och kommunicerar via mobil men det är en annan sak nu för tiden. Maskinerna började komma då vid 80-talet. Det är helt fantastiskt hur mycket det har utvecklats. Ännu tidigare var det häst och manuell avverkning så det är en otrolig utveckling som är särskilt tydlig i just skogsbranschen.

Var hör du hemma?
Jag bor i Kallsta norr om Lit tillsammans med min fru och våra två döttrar på åtta samt elva år. Vi har jakthundar så på hösten blir det mycket älgjakt. Döttrarna är lite för unga för att hänga med än så länge men jag tror och hoppas att de vill följa med mig i framtiden. Vi har dessutom skog, men jag har med åren insett att det är bäst om jag sköter mitt jobb och lejer in någon som hjälper oss med våran skog. Det blir mest praktiskt och ekonomiskt. Någon gång ibland kan det hända att jag går ut och röjer lite.

Favorit träd/skogstyp?
Björk tror jag. Det låter kanske lite konstigt, men det finns en del även i norra Jämtland. Ett fint björkbestånd på sommaren, det är grejer det. Men det ska vara välskött och fint, fast så är det väl med det mesta.