Gällö Skog » Medarbetare » Välkommen Lisa Jacobsson, ny virkesköpare i Hammarstrand

Välkommen Lisa Jacobsson, ny virkesköpare i Hammarstrand

Som barn lärde hon sig hitta i skogen genom att läsa av naturen, med endast handritade kartor på papperslappar till hjälp. I samma anda håller hon nu på att utbilda sig i björnjakt genom att spåra djuren utan teknisk utrustning. Skogen har alltid varit en naturlig del av livet och nu har hon äntligen fått sitt drömjobb. Den 19 april börjar Lisa Jacobsson som virkesköpare i Hammarstrand med omnejd.

– I flera år har jag tittat på annonser och tänkt att jag skulle vilja vara virkesköpare! För mig verkar det vara en perfekt kombination att få vara ute i skogen och samtidigt jobba mot mål i team. Jag ser verkligen fram emot att lära känna människorna och naturen i Ragundadalen, som är så otroligt vacker, säger hon.

Lisa Jacobsson har en varierad bakgrund, vilket hon hoppas kommer att vara till nytta för den heterogena gruppen skogsägare. Hon har jobbat som ekonom, guide, naturvägledare och som undersköterska i hemtjänsten. Under många år bodde hon i Tärnaby och jobbade med event och upplevelser med fokus på jakt. Sedan två år är hon tillbaka ”hemma” i Docksta vid Höga Kusten.

Där växte hon upp på en bondgård. Familjen hade några mjölkkor och pappan jobbade även i skogen med egen skogsmaskin. Det var för övrigt han som försåg henne med de handritade kartorna när Lisa skulle ut själv i skogen. Vilket skedde från tidig ålder. Hon började jaga när hon fyllde åtta och vid tolv års ålder fick hon börja gå på egen hand.

Genom jakten, pappans kunskap och även hennes brors intresse och jobb i branschen, har hon fått speciella ögon för skogen.

– När jag är ute och går tittar jag mig omkring hela tiden och tänker att här borde det gallras, här verkar träden mogna för avverkning, eller här ligger det många nerblåsta träd som man borde ta rätt på. Nu ska det bli kul att lära mig mer och få teoretiska kunskaper också! Säger Lisa Jacobsson.

Som mentor har hon bland annat erfarna Bernt Lindström, Gällös nuvarande virkesköpare i Hammarstrand, som går i pension senare i vår. Tillsammans står de redo att hjälpa skogsägare i området på bästa sätt.