Gällö Skog » Medarbetare » Träffa Markus Forsberg, produktionsledare i Team Mitt

Träffa Markus Forsberg, produktionsledare i Team Mitt

Nu kommer våren, hur känns det?
– Det är alltid härligt med vår, det blir ljusare och lättare att jobba ute men samtidigt är det en hektisk period på jobbet för min del.  På våren när tjälen släpper ur markerna blir det svårare både att avverka och att köra på skogsbilvägarna under en period. Det blir mycket logistik och snack med entreprenörerna om var man kan köra för att inte köra sönder markerna och vägarna.

– Det man planerat och räknat med i avverkningsplanerna på hösten ska förhoppningsvis gå att köra nu under april och maj, men ibland får man tänka om och ändra eller flytta planeringarna efter de faktiska förutsättningarna. Men det handlar om tre-fyra veckor oftast, sedan torkar det upp i markerna igen.

Det låter lite kämpigt, finns det några tips du kan ge till markägarna?
– Om man har bra mark som kan avverkas på våren och sommaren vinner man mycket på att ha vägar som håller för transporterna. Att ha ett vägnät som tillåter avverkning under barmarksperioden innebär att det blir mer attraktivt för oss att köra då, man kan få bättre betalt för sin skog och då är investeringen i vägen betald.

– Min erfarenhet är att många har bättre mark än vägar, vilket gör att det går att avverka på våren men inte att köra ut timret under den perioden. Vi måste ju få timret ända in till sågen.

Körigt på jobbet nu med andra ord, hinner du koppla av också?
– Nu är det en fantastisk tid för isfiske i norra Jämtland. Jag ska iväg på en tredagarstur med några kompisar, vi ska gå in på skidor, tälta och fiska röding och öring. Med skidor kommer vi in till områden dit skotrar inte får ta sig och det brukar ge utdelning.

– Jag gillar utmaningen med skidor och tält också, det ska inte vara för enkelt. Och det finns inga magiska knep för att få fisk heller, man får tjura på, se till att ha lina i vattnet och förr eller senare kommer det en huggperiod. Envishet, bra kläder och bra fika är viktigare än ett bra pimpelspö.