Gällö Skog » Medarbetare » Fredagsfejset Lars Eklund

Fredagsfejset Lars Eklund

Vi ringer upp Lars Eklund, ny virkesköpare på Gällö Skog Team Mitt - snart med nytt kontor i Brunflo. Den här veckan har han tillbringat i skolbänken på Gammelkroppa skogsskola i Filipstad. Utbildningen pågår sex veckor, utspritt på ett halvår. 

Vad gör du i skolbänken den här veckan?
– Vi har gått igenom hur man mäter och beräknar. Klava, grundytor… det är fokus på tekniker för att ta reda på hur mycket volym som finns på en trakt helt enkelt. Nästa kurstillfälle kommer vi ta ett kompetensbevis i natur- och kulturhänsyn för att få jobba med avverkning enligt miljöcertifieringsorganet PEFC.  Ett ”grönt kort” kan man säga.

Du är ny virkesköpare på Team Mitt, hur ser dina första månader ut?
– Jag kommer att gå bredvid andra en hel del i början och jag har redan varit med ute på planeringar. Jag kommer också gå med andra virkesköpare i teamen och sitta med produktionsledare för att lära mig se hela bilden. En affär är ju inte bara att mäta och köpa skog, det är mycket mer som ska beräknas och tas med.

Du har jobbat med produktion inom kemibranschen tidigare, vad tar du med dig till skogen?
– Jag har ju alltid haft mycket kundkontakt och är van att jobba i team där man delar med sig av erfarenheter och kunskaper. Som ny virkesköpare vill jag verkligen att ta reda på fakta. En skog är ju ofta någons livsverk så det gäller att inte fara med osanningar eller gissningar.  Då är det skönt att ha så mycket bra och duktigt folk med rutin i sitt Gällö-team.

Vilket är ditt bästa råd till dig själv hittills, nu när du är virkesköpare?
– Jag har ju insett att jag borde ut och röja lite, ha ha. Nu när barnen är utflugna så finns det ju tid till att ägna sig lite mer åt min skog i Hannåsen. Jag skulle nog ha vågat fråga andra om råd mer än jag gjort, även om svärfar var kunnig. Att prata med en virkesköpare innebär ju början på en dialog och en relation, det är inte tvunget att bli en affär på en gång.