Gällö Skog » Medarbetare » Paulina ser sin framtid i skogen

Paulina ser sin framtid i skogen

Hej igen Paulina Mathiasson från Alsen som gör praktik hos oss! Vi är glada att förra årets sommarjobb på Gällö gav smak för skoglig utbildning. Snart ska hon tillbaka till skolan i Småland i några veckor för att avsluta det skogliga basåret. I sommar kommer hon liksom förra året jobba med skogsvårdsuppföljning hos oss. Om allt går som det ska hittar vi henne på Skogsmästarprogrammet i höst. Vi önskar henne stort lycka till!

Läs artikeln från förra årets magasin här:

Nyfikenheten på skogsbranschen fick Paulina Mathiasson från Alsen att lyfta luren och ringa Gällö Skog. Ett samtal som ledde till ett sommarjobb som skogsvårdsuppföljare och en första inblick i skogens många yrkesområden.

Hon är inne på sin femte vecka som skogsvårdsuppföljare när vi möter Paulina Mathiasson vid en plantering strax utanför Lit. Intresset för skog har alltid funnits och med skog i familjen har Paulina sedan barnsben fått lära sig att det är något värdefullt.

– Mamma har alltid frågat om jag inte ska bli något inom skogen och jag har väl tänkt att, jo det ska jag nog, berättar Paulina som nu siktar på att utbilda sig till skogsmästare.

Med ansökan till skogsutbildningar inskickade kände hon dock att hon ville testa på branschen först, och känna efter om det verkligen var rätt val. Ett samtal till Gällö Skog gav möjligheten att sommar - jobba som skogsvårdsuppföljare och Paulina var inte sen att tacka ja.

– Jag är väldigt tacksam över att jag som helt novis får kliva in och prova, alla har varit väldigt välkomnande, säger Paulina.

Sommaren inleddes med utbildning i skogsvård och Paulina fick sedan gå bredvid Mikael Eklund, skogsvårdsledare på Gällö Skog, för att lära sig mer om uppdraget innan hon började åka ut själv.

– Mitt jobb är att kolla kvalitén på plantsättningar runt om i Jämtland och Medelpad. Det innebär fysisk kontroll av plantornas placering så att de har satts på bästa möjliga plats. Helst i en omvänd torva med mineraljord på.

Hon trivs bra med att kunna styra sina dagar som hon vill och få tillbringa större delen av arbetsdagen utomhus.

– Det är livskvalité att få jobba utomhus! Jag får komma ut och se ställen jag aldrig annars skulle ha sett. Under några av sommarens varmaste dagar blev det även aktuellt för Paulina att kliva in som brandvakt vid markberedning. Ett svettigt men viktigt uppdrag.

– Jag följde maskinerna med brandsläckare för att vara beredd om mötet med en sten eller liknande skulle ge en gnista och riskera att starta en eld. Det kan gå fort när maskinerna är ute och rör om i marken och det är torrt. Men under mina dagar var det väldigt lugnt, säger Paulina som känner att sommaren hittills har gett en bra första inblick i skogens värld.

Exakt vad inom skogen hon vill jobba med efter studierna är däremot oklart, och delvis är det bredden på utbildningen som lockar.

– Jag vet inte ens om allt som finns än. Men det finns mycket, vilket gör det möjligt att variera sig och hitta just min inriktning. Sen får vi se efter utbildningen vad det blir, säger Paulina.

Att flytten kommer gå tillbaka norrut efter studierna är hon däremot ganska säker på.

– Jag trivs verkligen och vill vara här, så jag hoppas att det inte hinner förändras, säger Paulina.

Med några veckor kvar på sommarjobbet har det redan gett mersmak för skogen och med en stor kärlek till hembygden är chanserna stora att vi snart får möta Paulina i Gällö Skogs skogar snart igen.