Gällö Skog » Medarbetare » Fredagsfejset, Pär Jonsson Team Norr

Fredagsfejset, Pär Jonsson Team Norr

Virkesköpare Pär Jonsson från Team Norr har varit med sedan starten av Gällö Skog. Han är en aktiv person utan björnrädsla med arbetsområde från Östersund och norrut mot Hammerdal.

Hur länge har du jobbat med skog?
Jag utbildade mig till skogsmästare ganska sent i livet. Efter det vikarierade jag i skogen med diverse uppföljningsjobb innan jag började på Gällö Skog, eller Jämtlamell som det hette då. Nu har jag jobbat som virkesköpare i snart tio år.

Vad händer på fritiden?
Jag har alltid varit intresserad av idrott och följer det mesta, men jag har en förkärlek till längdskidåkning och fotboll. Tidigare stod skidåkningen i fokus, men nu har intresset för fotboll växt sig större eftersom mina två pojkar bara pratar om det.

Du jagar också en del har vi hört?
Ja, jag jagar älg och lite småvilt. Älgjakten har varit en naturlig del av livet sedan jag var liten. Det är ett sätt att umgås med folk utomhus som jag gillar. Jag hade nog varit i skogen oftare på fritiden om jag inte hade haft det yrke jag har.

Har du stött på björn någon gång?
Det har hänt ett par gånger, på både nära och långt håll. Jag har full förståelse för folk som blir rädda, men själv känner jag faktiskt ingen oro för björn. Det är ett djur som det vilar en särskild sorts magi över. Nästan som ett sagoväsen.

Okej, 10 000-kronors-frågan: Om du måste välja mellan att klyva ved med yxa eller maskin, vad blir det?
Det beror på hur mycket jag måste ta reda på! 😀 Men måste jag välja säger jag yxa. Det är ett roligt redskap och så gillar jag den fysiska biten.