Gällö Skog » Inspiration » Sågar själv – för bättre material

Sågar själv – för bättre material

Intresset för att äga en egen såg ökar och allt fler vill kunna göra virke själv - av sin egen skog. Något Christoffer Eriksson i Gåxsjö märkte av när han beslutade sig för att köpa såg i somras.
– Jag fick vänta ett tag på leverans, men det var det värt. Sen får vi se om jag kanske vill ha en värre variant så småningom.

I en gammal grusgrop står den nyinköpta sågen, som ensam modernitet, omgiven av tät skog. En hög med stockar ligger intill i väntan på sin tur och det ljusa spånet vittnar om att det relativt nya inköpet redan har hunnit användas en del.
– Jag köpte den i somras och använde den för att såga material till en ny gällbru (bro upp till logen).

Nästa projekt blir att fixa även svärföräldrarnas bro, och nästa sommar blir det en altan till huset, säger Christoffer Eriksson som till vardags arbetar som snickare.
– Det är bra att de får lite nytta av svärsonen sin, det är ju trots allt deras dotter som äger skogen vi gör virket av, lägger han till och skrattar.

Tanken på en egen såg har funnits i många år och med ökade virkespriser kändes det än mer relevant att kunna lösa en del material på egen hand.
– Det är inte det snabbaste sättet att fixa material, så räknar man på det går man nog inte plus, men det är kul att kunna använda sin egen skog, säger Christoffer och lägger till att det nästan är lite meditativt att stå där ute i grusgropen och såga.

Han lyfter upp en stock, justerar inställningarna, dubbelkollar att allt ligger rakt, sågar ett första snitt för att sedan justera upp stocken och fortsätta. Efter en stund står tre brädor lutade mot fyrhjulingen, redo för svärföräldrarnas bro.
– Istället för att åka och köpa allt virke man tror sig behöva kan jag såga allteftersom. Nu ställer jag dock snart undan den, det är inte optimalt att såga när det är så blött – och snart kommer snön, säger Christoffer.

Han lastar brädorna och vi rullar genom ett regntungt Gåxsjö, med sprakande höstfärger, hem till gården där finnstövaren, foxterriern och det senaste tillskottet, en sju månader gammal lajka, hälsar oss välkomna från sina hundgårdar.
– Det är min första lajka så det blir spännande att se hur han blir, tanken är att vi ska kunna jaga det mesta tillsammans i många år framöver, berättar Christoffer när han släpper ut valpen som följer med oss in i värmen för en kopp kaffe.

Gården, som ligger på en liten höjd med utsikt över Gåxsjön, köptes av hans far när de 2003 flyttade upp från Hälsingland. Efter bara något år i Jämtland träffade han sin blivande fru, som växt upp i ett av grannhusen, och 2012 köpte dom gården.
– Vi flyttade upp för närheten till jakt, fiske och fjällen och det är väl jaktmöjligheterna, lugnet och närheten ut som gjort att jag blivit kvar. Det går att ta skoter till fjällen direkt från gården och på andra sidan sjön finns en fin badstrand som barnen älskar, avslutar Christoffer.