Gällö Skog » Inspiration » Pengar från skogen går till Vetten alpina

Pengar från skogen går till Vetten alpina

På toppen av Vättaberget delade virkesköpare Jonas Engman ut en symbolisk jättecheck till Martin Jakobsson, sekreterare i Vetten Alpina. En sponsringssatsning från Gällö Skogs Team Syd som går under rubriken Kärlek i Kubik. Det betyder att en krona per kubikmeter sågtimmer som Jonas Engman kontrakterat under 2019 går till utvald lokal förening kring hembygden Liden.

– Det är ett jätteviktigt tillskott för oss, säger Martin Jakobsson glatt. Vi måste få igång vår konstsnöanläggning om vi ska kunna hålla backen igång varje vinter. Bra vintrar funkar det ändå men dem blir det allt färre av.

Föreningsliv och engagemang i bygder som Liden är otroligt viktigt menar de båda. Som mest har föreningen haft 200 medlemmar men i år väldigt få när verksamheten stått still.

– När liftarna går kan även serveringen här på toppen hålla öppet, vilket ger fler positiva effekter direkt, säger Martin Jakobsson. Mer aktivitet ger också ännu mer engagemang med mantimmar. Kan vi ta oss ur den här ”trädan” som varit så kan det börja rulla igen.

– Jag tycker det är viktigt att alla som får från bygden också ger tillbaka på något vis, säger Jonas Engman. Det här är ett sätt för oss på Gällö att ge tillbaka på de affärer som görs här. Vetten Alpina förtjänade verkligen årets peng, de har älven med vatten precis nedanför och en nästan färdig snökanonsanläggning, men inte pengar till att spruta snö.

Lasse Lidin är en av de skogsägare som valt att göra affär med Gällö Skog och därmed bidragit till sponsringspengen. Han tycker det känns bra att naturresurserna i bygden på så vis kommer bygden till gagn.

– Det är ett bra initiativ och i viss mån en anledning till att jag valde Gällö för min senaste avverkning, berättar han.

Lasse Lidin äger ungefär 500 hektar skog och sitter i det lokala rådet i Lidenbygden. Han tycker sig se ett ökat engagemang för bygdefrågor i föreningar.

– Just nu finns det inte ett hus till salu här, så visst finns det aktivitet och engagemang i bygden. Vi behöver lite positiva ekonomiska signaler som den här också.

Att Vetten alpina blev utvalda i år tycker han är riktigt bra och det finns många fler som förtjänar att prioriteras framöver menar han.

– Jag hoppas verkligen Gällö fortsätter med det här framöver!