Skarpt läge: virkesköparna deltar i världens största skidskyttetävling


I slutet av januari arrangeras världens största skidskyttetävling i Frankrike. Virkesköparna Jill Göransson och Robert Nilsson från Team Mitt är på plats för att representera Sverige och, förstås, Gällö Skog.

”European Forester’s Competition” (EFNS), eller skogs-EM som det brukar kallas i Sverige, är världens största skidskyttetävling. Den har arrangerats i 50 år och bjuder in alla med skoglig anknytning till tävlingarna. Två personer som har kopplingar till både skidåkning och skogen är Jill Göransson och Robert Nilsson, virkesköpare för Team Mitt på Gällö Skog. De är två av tolv svenskar som ska representera Sverige på nästa tävling, som arrangeras i Les Contamines Montjoie utanför franska Chamonix, den 21-27 januari.

Trots att Jill deltar för tredje gången, och knipit en imponerande fjärdeplats varje gång, känner hon vissa tävlingsnerver inför årets upplaga. – Det känns pirrigt. Dels är det avancerade världscup-banor, dels är det nervöst att skjuta. Det är så svårt att sikta när pulsen är hög. Jag är otroligt imponerad av skidskyttarna, säger Jill Göransson och får medhåll av Robert. – Inför och under tävlingarna undrar man varför man utsätter sig för sånt här. Men efteråt känns det väldigt bra, säger han och skrattar. I år kommer runt 700 deltagare till start. Motionärer ställs sida vid sida med elitåkare i tävlingarna som hålls i både klassisk och fri stil samt i stafett. Jill och Robert beskriver sig som två ”glada motionärer” som helt enkelt gillar att tävla.

Föregående säsong ställde de upp i Gällö Skog Jämtland Ski Tour, Stafettvasan samt Nattvasan. Under nuvarande säsong har de hittills åkt Offerdalspropagandan och Kommunskidan samt en träningstävling tillsammans med SCA. De är ändå ödmjuka inför skogs-EM. – Tidigare har jag tävlat i klassen för 30-åringar. Nu ska jag tävla i den för 40-åringar. Jag kan konstatera att min form är mycket sämre än förra gången. Jag får hoppas att det gäller för de andra 40-åringarna också, säger Jill och skrattar.

– Det är 70 deltagare i min grupp. Mitt mål är att komma topp 20. Då är jag nöjd, säger Robert. Men tävlingarna är inte allt. Det arrangeras också exkursioner med skoglig och kulturell anknytning i närområdet. – Det är turer där vi tittar på olika skogliga frågor som berör landet, säger Robert. – Det är många företag och skogsägare som drar iväg på skogs-EM, så det är ett bra sätt att knyta kontakter och visa att att man finns som företag och land. Och att marknadsföra Gällö Skog, förstås, säger Jill.

Följ Jill och Robert på Gällö Skogs sociala medier för att se det senaste från deras resa.