Gällö Skog » Medarbetare » Bengt-Arne siktar mot ett aktivt pensionärsliv

Bengt-Arne siktar mot ett aktivt pensionärsliv

Så var det dags. Bengt-Arne Bergwall, som jobbat hos Gällö sedan start, tackar för sig och den sista februari lämnar han kontoret i Stugun för sista gången. Nu tar livet som pensionär vid. Och då ska han ägna sin tid åt – skogen.

– Det känns positivt, nu har jag dragits med tanken några dagar och det gäller bara att ta klivet. Man får tuffa till sig. Får jag abstinens så vet jag var kollegorna sitter och kan komma in på en kopp kaffe, säger Bengt-Arne som redan lämnat över stafettpinnen till Andreas Wiklund.

Men en stor förändring i vardagen kanske det ändå inte blir. Nu får nämligen Bengt-Arne tid för sin egen skogsfastighet.

– Det behövs dikesrensning, markberedning, plantering och röjning. Man tror man är klar men det dyker upp nya saker hela tiden. Sedan har jag köpt ett eget litet sågverk så jag ska väl såga några stockar, säger Bengt-Arne.

Att såga virke är inget han gjort förut men menar att om man är skogs-nördig, som Bengt-Arne själv säger sig vara, så är det spännande att följa virket från plant till bräda.

– Det blir alltid vindfällen och det är för lite för att sälja så varför inte såga virke själv när man också gillar att snickra. Jag har både barn och barnbarn som vill ha altaner och uthus, skrattar Bengt-Arne.

Hans skogliga intresse kom med modersmjölken och Bengt-Arne har följt med pappa på avverkning och plantsättning sedan han var fyra år. 1982 började han köra skördare åt en av Jemtlamells entreprenörer. Men med förslitningsskador i nacke, axlar och rygg så hoppade han av maskinkörandet och började då jobba för Jämtlamell. När Gällö startade 2013 blev han en del av team Mitt.

– Det har varit kul att se hur Gällö utvecklats de här 11 åren. Mycket har hänt och jag upplever att vi är jäkligt bra på det vi gör och att Gällö idag är en fantastiskt bra arbetsgivare.

Bengt-Arnes brinnande intresse för skogen visar sig också på fritiden där jakt och fiske tar upp en stor del av hans tid. Och så husbilsresorna såklart.

– I sommar bär det av långt norrut, vi tänkte nå Treriksröset på försommaren. Men redan nu till helgen blir det skoter och fiske. Den femte årstiden vill man inte missa!

Vi ber Bengt-Arne ge sitt bästa tips från sina år i branschen.

– Det viktigaste en markägare kan göra är att hålla efter ungskogarna med röjsåg och se till att ha en aktuell skogsbruksplan. Det är en säker aktie som ger bra avkastning. Jag vet inget annat som kan ge samma goda förräntning.

Tack för tipset och lycka till Bengt-Arne!