Gällö Skog » Gällö backar mathantverk » Vänna Gårdskött

 

Hos Vänna Gårdskött bökar grisarna i det fria

På Vänna Gård lever grisarna nära naturen hela livet. Från födsel till slakt bor de på gården. Även produkterna tillverkas på plats, vilket kändes viktig för Helena Vestin och Per Jonsson när de startade verksamheten.

– Vi är en av få gårdar i världen som har samlat hela kedjan på samma ställe, vilket vi är väldigt stolta över. Våra grisar får ett liv av att böka i det fria, för att sedan få ett värdigt avslut utan stress och transport – vilket även ger godare kött, säger Helena.

Ni är båda veterinärer i grunden, vad var det som
lockade med lantbruk och småskalig grisuppfödning?
Vi kände att det vore kul att göra något annat och började med att köpa några kor till gården. Min man älskar dock grisar och med inspiration från gården Ängavallen i Skåne valde vi att skaffa några grisar samt starta slakteri. Målet är att ge djuren bästa möjliga tillvaro och att ta ansvar för hela kedjan, från födsel till färdig produkt, så att både vi och våra kunder kan äta fläsk med gott samvete.

Ni har drivit Vänna Gårdskött sedan 2017 och slaktar och förädlar både gris, nöt och älg. Vilka av era produkter får man inte missa?
Bacon, fläskkotletter och i jultider skinka är stora favoriter. Sen har vi Vännakorven som är populär, det är en variant av falukorv där vi blandat in älgkött. Just nu är så klart även våra julkorvar ett måste, med klassiska recept från Örjan och Gösta som i olika omgångar drev köttbutik i byn under 40 års tid.

Varför är det viktigt att handla från småskaliga matproducenter?
Det skapar arbetstillfällen och bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald. Våra grisar är experter på markberedning. Med allt som händer i omvärlden blir det även allt viktigare att inte enbart förlita oss på importerad mat, vi behöver svensk produktion. Du får också godare varor än dem du hittar från de storskaliga producenterna. En glad gris är en godare gris, så enkelt är det.

Besök Vänna Gårdskött på Facebook.

Just nu har du chans att vinna ett presentkort på 500 kronor hos en utvald mathantverkare. Allt du behöver göra är att skicka in ditt bästa tips på mat som tillagas ute.