Gällö backar

Mathantverk

Det lokala mathantverket är en viktig pusselbit för att hålla våra landsbygder levande. Nu vill vi ta tillfället i akt och rikta strålkastarljuset mot några av alla duktiga mathantverkare i Jämtland och Västernorrland.

Därför köper vi presentkort hos dem som du har chans att vinna. Det enda du behöver göra är att skicka in ditt bästa tips på mat som lagas över öppen eld. Här kan du lära känna mathantverkarna lite bättre och skicka in ditt tävlingsbidrag.

Varje presentkort är värt 500 kronor och tre lyckliga vinnare kommer utses i slutet av februari.

Mathantverkarna i fokus

Gårdscharken Fågelberget firar 20 år

För 20 år sedan startade Margona Lundgrens pappa Sören charken i liten skala. Som pensionerad vägmästare med mycket energi och ett stort intresse för mat, gick han Eldrimners första kurser i mathantverk och snart var Fågelberget en självklar aktör i den nya vågen av traditionellt mathantverk.

Vingård med smak av östra Jämtland

Det var gårdens alla tillgångar som fick bröderna Jan-Anders och Bengt att ta beslutet om att driva en egen verksamhet här. Med omsorg och utan genvägar tar de hand om naturens många smaker och förvandlar dem till goda drycker.

Framtidsplaner smids på Strömmens Gårdsmejeri

Utan tidigare erfarenhet av lantbruk valde Caroline Nielsen och Christoffer Lindahl att ta över Strömmens Gårdsmejeri i Ånge när chansen gavs. Nu, fem år senare, har de precis byggt en ny ladugård och planerar att utöka verksamheten med fler får och eventuellt glass på fårmjölk under 2023.

Åsbergets mathantverk bidrar till bygden

För fyrtio år sedan började Ann Klensmeden på Åsbergets gårdsmejeri att göra ost. En dröm om att vara som barndomens härliga, förnöjsamma Tant Elma blev verklighet.

Hälsosamma individer hos Slåtte Naturbeteskött

Snart har Agnes Jörgensen drivit Slåtte Naturbeteskött i ett år. I april 2022 tog hon över verksamheten från sin pappa. Här säljer de köttlådor på kalvar som slaktats på det egna slakteriet i Slåtte, Alsen.

Hos Vänna Gårdskött bökar grisarna i det fria

På Vänna Gård lever grisarna nära naturen hela livet. Från födsel till slakt bor de på gården. Även produkterna tillverkas på plats, vilket kändes viktig för Helena Vestin och Per Jonsson när de startade verksamheten.