Gällö Skog » Gällö backar mathantverk » Strömmens Gårdsmejeri

 

Framtidsplaner smids på Strömmens Gårdsmejeri

Utan tidigare erfarenhet av lantbruk valde Caroline Nielsen och Christoffer Lindahl att ta över Strömmens Gårdsmejeri i Ånge när chansen gavs. Nu, fem år senare, har de precis byggt en ny ladugård och planerar att utöka verksamheten med fler får och eventuellt glass på fårmjölk under 2023.

Berätta, vad är Strömmens Gårdsmejeri?
Vi är ett litet lantbruk med egna får och gårdsmejeri där vi förädlar fårmjölken i första hand, men även komjölk. Gården är EKO-certifierad med 130 vuxna djur och 160 lamm och vi producerar ungefär 5 ton ost per år.

Ni hade ingen erfarenhet av lantbruk sedan tidigare, vad fick er att ändå våga köpa gården?
Både jag (Caroline) och Christoffer jobbade som försäljare i Sundsvall och hade börjat längta efter något nytt. När gården dök upp till försäljning blev Christoffer lyrisk och efter viss övertalning fick han med mig på idén också, så några månader efter att vi sett annonsen var köpet klart och vi flyttade hit.

Hur var första tiden som gårdsägare?
Det var omtumlande, helt klart. Men vi har haft mycket hjälp av förra ägaren, speciellt i början, och allt eftersom hittat våra rutiner.

Vad är det bästa med att vara lantbrukare?
Att det är väldigt varierande. Du får vara allt från barnmorska till ostproducent och försäljare. Det känns även bra att kunna bidra till öppna landskap och erbjuda lokalt mathantverk.

Du åt inte ost när ni först startade, vilken är din favorit idag?
Jag gillar Eldosten bäst och använder den gärna i matlagning. Lammbrien, som är en av våra nyare ostar, är en annan favorit.

Vill du veta mer? Läs mer hos Strömmens Gårdsmejeri

Just nu har du chans att vinna ett presentkort på 500 kronor hos en utvald mathantverkare. Allt du behöver göra är att skicka in ditt bästa tips på mat som tillagas ute.