Gällö Skog » Gällö backar mathantverk » Hälsosamma individer hos Slåtte Naturbeteskött

 

Hälsosamma individer hos Slåtte Naturbeteskött

Snart har Agnes Jörgensen drivit Slåtte Naturbeteskött i ett år. I april 2022 tog hon över verksamheten från sin pappa. Här säljer de köttlådor på kalvar som slaktats på det egna slakteriet i Slåtte, Alsen.

Ett eget gårdsslakteri var helt avgörande för Agnes när det blev tal om ett generationsskifte. Pappa Anders som drivit gården sedan 1990 brinner precis som Agnes för djurens bästa och backade inte för dotterns önskemål.

– Det är viktigt för mig att ha kontroll över hela ledet. Framför allt för djurens skull, men även för den ekonomiska aspekten med att till exempel slippa frakt och att göra en så liten miljöpåverkan som möjligt. Vi har en bra grundplattform. Nu när jag har tagit över vill jag fortsätta bygga på det fina företag som pappa byggt upp, säger Agnes Jörgensen, köttbonde.

På Slåtte Naturbeteskött bor ungefär 100 dikor. På våren är det dags för kalvning och efter det går kalvarna tillsammans med sina mammor på naturbete fram till höstens slakt. Köttlådorna säljs sedan direkt till kunderna utan mellanhänder.

– Jag tycker att det är intressant med god hälsa och vad man stoppar i sig. Därför tror jag på rent kött som kommer från djur som ätit gräs och inga andra konstigheter. Vårt kött ska vara bra för dig, säger Agnes.

Agnes har inga planer på att öka kvantiteten, utan lägger sitt fokus på att fortsätta bygga på kvalitet. Det är en bransch där det finns mycket att göra och hon är gärna med och påverkar.

– Vi går mot en ljus framtid. Folk är intresserade av mat och vi jobbar i en stark bransch. Får vi bara med oss beslutsfattare och myndigheter finns det mycket som kan bli bättre. Vilket jag också tror att det kommer bli. Den resan är spännande att vara med på.

Jobbet som bonde har sina toppar och dalar, som vilket annat jobb som helst. Säsongerna bjuder på olika utmaningar, som vid kalvning när jobbet pågår dygnet runt. Men Agnes gillar friheten som livet som egenföretagare ger henne.

– Kossorna är sköna kollegor. De klagar inte om jag skulle få för mig att sluta tidigt för att åka och klippa mig. Jag vill styra över min egen tid och vad jag lägger den på, avslutar hon.

Vill du veta mer om Slåtte Naturbeteskött och beställa en köttlåda? Besök https://www.slatte.se/

Just nu har du chans att vinna ett presentkort på 500 kronor hos en utvald mathantverkare. Allt du behöver göra är att skicka in ditt bästa tips på mat som tillagas ute.