Gällö Skog » Gällö backar mathantverk » Jämtlands Vingård

 

Vingård med smak av östra Jämtland

Det var gårdens alla tillgångar som fick bröderna Jan-Anders och Bengt att ta beslutet om att driva en egen verksamhet här. Med omsorg och utan genvägar tar de hand om naturens många smaker och förvandlar dem till goda drycker.

Det starka intresset för mat har ärvts av tidigare generationer på gården som ligger i byn Öster Övsjö i Kälarne. Med hjälp av en gammal kokbok som en gång ägdes av tant Augusta och sedan länge gått i arv i släkten, har de förädlat tillverkning av sylt och saft, men även nektar och vin.

Gården är från början känd som Örtagård Öst, men på senare år har Bengts dotter Alexandra tillsammans med Jan-Anders blommat ut i vinbranschen. De gör även mjöd, varav ett hjortronmjöd har vunnit SM i mathantverk. Det är ett starkt och smakrikt mjöd som kan beställas via Systembolaget. Deras Folkmjöd på 3,5 procent säljs däremot hemma i det blå skåpet som står i den före detta ladugården.

– Om jag ska berätta kort om vad Jämtlands vingård är så är det en smak av östra Jämtland. En typisk produkt från oss är vår Hjortronsav. I den blandar vi årets tidigaste björksav tillsammans med höstens dova smaker av hjortron och skogshonung. Tillsammans blir det en intressant och alkoholfri dessertdryck, säger Jan Anders.

Njutning handlar enligt Jan-Anders inte om att få i sig stora mängder av något. Snarare tvärtom. Det räcker med en centiliter av Hjortronsaven för att kunna njuta fullt ut. Han har märkt att intresset för mat har ökat genom åren då allt fler fått upp ögonen för gårdens produkter.

Många har kanske stött på de båda bröderna på marknader genom åren, men deras produkter har även rest betydligt längre. Deras jämtländska granulat såldes till Kapstaden vid ett tillfälle, för att användas till en snaps som skulle serveras på ett bröllop.

– Vi ska vara stolta över vår jämtländska matkultur, men vi kan också behöva förklara den för de som inte har stött på den innan. En fransman till exempel, kanske inte förstår varför vi behåller kärnorna i hjortronen när vi äter dem. Det där knastriga ljudet när du tuggar på ett hjortron hör ju till tjusningen och gör upplevelsen mer minnesvärd, säger Jan-Anders.

Om du vill handla direkt av Jämtlands vingård är du välkommen att göra det hemma på gården. Några öppettider finns inte, utan telefon! Ring bara innan för att se så att någon av bröderna är på plats.

Besök https://www.jamtlandsvingard.se/ för att läsa mer.

Just nu har du chans att vinna ett presentkort på 500 kronor hos en utvald mathantverkare. Allt du behöver göra är att skicka in ditt bästa tips på mat som tillagas ute.