Gällö Skog » Gällö backar mathantverk » Gårdscharken Fågelberget

 

Gårdscharken Fågelberget firar 20 år

För 20 år sedan startade Margona Lundgrens pappa Sören charken i liten skala. Som pensionerad vägmästare med mycket energi och ett stort intresse för mat, gick han Eldrimners första kurser i mathantverk och snart var Fågelberget en självklar aktör i den nya vågen av traditionellt mathantverk.

– 2011 flyttade jag hem och gick samma kurser i mathantverk som pappa hade gått, berättar Margona Lundgren. 2014 tog jag över verksamheten, men pappa är kvar och hjälper till. Han är 83 år och still going strong.

Naturliga råvaror är det som används på gårdscharken. Älg, ren, björn, lamm, nöt och gris, samt salt och kryddor. Varmrökta korvar, stekar av ren och älg. Köper in gör de helst från lokala producenter, som Görvikens gris.

– Vår stora verksamhet är ändå att vi förädlar kött åt andra. Vi får benfritt köttråvara och levererar färdiga korvar, rökta och lufttorkade produkter. Bra produkter som inte innehåller   massa tillsatser som det är i mycket annat idag.

Kunderna är både lokala och förbiresande. Placeringen av chark och en liten butik längs Vildmarksvägen strax sydost om Gäddede gör att det också finns en strid ström av kunder till butiken.

– Men den stora säsongen är ändå december, både inför julmarknader och julhelg. Och vi postar en hel del produkter, framför allt lufttorkade produkter går ju bra att skicka.

Margonas dotter Marielle har också flyttat upp till trakterna och är verksam i företaget. Fågelberget har inte bara chark på sin verksamhetslista. Det är stuguthyrning och service till fiskare och jägare. Personer som ofta uppskattar produkterna de gör i charken lite extra.

– Det är rätt mycket folk här, säger Margona. Så pass mycket att Marielle har svårt att hitta ett ledigt hus i närheten. Nu bor hon i en ganska liten stuga med sin familj.

Margona är stolt och nöjd med vad de gör i det lilla familjeföretaget. Framför allt lufttorkade produkter vill hon lyfta fram - både som egna favoriter och det som är mer speciellt i deras sortiment.

– Står man i färskt kött hela dagarna blir man lite trött på det - inte så lockande att ha det på den egna tallriken alla gånger, säger hon och skrattar.

Livet i Fågelberget är med andra ord allt annat än lugnt och stillsamt. Inte ett nio till fem jobb, snarare 7/24 när fiske och jaktsäsongerna är igång.

– Men det är ett bra liv, och det är skönt att ha flera ben att stå på. Vi gör lite catering också och vi skulle kunna göra mer, om vi hade tid. Men vi måste ha en dräglig vardag också.

Besök Gårdscharken Fågelberget på Facebook.

Just nu har du chans att vinna ett presentkort på 500 kronor hos en utvald mathantverkare. Allt du behöver göra är att skicka in ditt bästa tips på mat som tillagas ute.