Gällö Skog » Gällö backar mathantverk » Åsbergets Gårdsmejeri

 

Lokalt mathantverk bidrar till bygden

För fyrtio år sedan började Ann Klensmeden på Åsbergets gårdsmejeri att göra ost. En dröm om att vara som barndomens härliga, förnöjsamma Tant Elma blev verklighet.

Men i fyrtio år har alltså getter och osttillverkning varit hennes ”riktiga jobb”. Nu tillverkas även komjölksostar och någon gång ibland även älgmjölkost. En tillvaro som inte varit en rak väg men ett eget val som hon inte har ångrat.

– Det har varit mycket mer av allting: Det har varit jobbigare men också roligare än vad jag trodde från början. Motgångar och medgångar förstås, strömavbrott i en vecka är till exempel inte kul, men nu har vi hittat ett bra sätt att jobba som funkar bra.

Nu är det full fart inför jul, det är många marknader om ska besökas och det är sällan stiltje på Åsberget gårdsmejeri utanför Bräcke.

– Antingen gör vi ost eller så säljer vi ost, det är några veckor i januari som det är lite lugnare och vi kan ta lite ledigt. Men det är också väldigt roligt, mest hela tiden.

Efterfrågan på småskaligt mathantverk och osten hon gör har stadigt växt. Efter en period på 70-80-talet när getgårdar antingen lade ner eller startade små egna mejerier för att förälda mjölken, har efterfrågan ökat. Produkterna har blivit fler och bättre och kunderna förstår att uppskatta allt den lokalproducerade osten innebär.

– Vi lever i symbios med kunderna. De köper lokalt mat och bidrar också till att vi kan driva verksamhet, betala ut lön och därmed skatt. Det bidrar till att hålla exempelvis vår getgård och sommarcafé öppet i bygden. Samhällsutveckling genom att folk köper lokal mat.

Åsbergets gårdsmejeri har hittat sin affärsmodell, det är ett femtontal lokala butiker och marknader som är de huvudsakliga säljkanalerna. Och den egna gårdsbutiken och sommarcafét.

– Det är jättebra att lokala butiker säljer ost, men vi måste också ut på marknader och det är väldigt roligt. Jamtli julmarknad, Jokkmokks vintermarknad, Ölands skördefest, Hudiksvall, Rättvik…det blir många timmar ”kvalitetstid” i bil.

Trots julstöket i mejeriet har Ann och hennes kollegor hunnit titta och planera 2023.

– Det ser jättebra ut, flickorna ska sköta sommarkaféer i sommar och vi ser mycket roligt framför oss. Man ska alltid ta ut glädjen i förskott - för då kan man vara säker på att man får vara glad!

Vill du veta mer om Åsbergets Gårdsmejeri? Läs mer på deras hemsida.

Just nu har du chans att vinna ett presentkort på 500 kronor hos en utvald mathantverkare. Allt du behöver göra är att skicka in ditt bästa tips på mat som tillagas ute.