Anna ForsWard Gallo Skog

Gällö Skog » Skogsägare » Hon lär upp nya skogsmänniskor

Hon lär upp nya skogsmänniskor

Med skogen som bas kan Anna Fors Ward driva kursverksamhet inom jakt och hund.

Det är en solig höstdag på den gamla gården i Getåsen, vackert belägen med utsikt över Oviksfjällen. Några av träden som står kvar efter lövhuggningen intill gården har börjat skifta i färg. På åkern nedanför kursgården står Anna Fors Ward. Framför henne springer hundarna med nosarna i backen och fjällen tornar upp sig i fjärran.

– Tänk att fjällen kan se så olika ut varje dag, trots att det är samma vy, säger Anna som flyttade hem tillsammans med sin man Johan 2011.

De bor i Johans gamla barndomshem och tillsammans driver de ForsWards hund & jakt där de håller kurser inom just hund och jakt. I tillägg äger de 1300 hektar sammanhängande skog som de sköter om noggrant. 400 hektar har röjts under de senaste tio åren. Skogen och kursverksamheten är tätt sammanflätade och det ena kompletterar det andra på ett naturligt sätt.

– Skogen fungerar som grundplattform, det är en stor säkerhet för oss i företaget. Vi behöver den för jakten, hundarna och kurserna.

Tack vare att skogen finns nära slipper hon dessutom arrendera mark för sin verksamhet. Gårdens gamla byggnader kommer också väl till pass – den stora lokalen mittemot boningshuset var tidigare stall och ladugård, fylld med nordsvenskar och kor. Nu rymmer den ett stort klassrum, kök, hundshop och hundstall.

– Vi rev ut all inredning, spiltor och mjölkrum, rubbet! Tills det bara var ett skal kvar. Många tyckte att vi var galna som inte rev hela huset och byggde nytt. Men det fanns en atmosfär där inne som vi ville behålla.

Som barn följde Anna sin pappa hack i häl så fort han skulle ut i skogen. Han arbetade som skogsinspektör och hon fick se till att vara redo tidigt om morgnarna om hon ville med. De dagar hon försov sig fick hon stanna hemma och det var inte kul.

– Pappa var helt enorm på växter och att läsa naturen.

Han var duktig på att lära ut och gjorde skogen spännande för mig. All den där kunskapen har jag med mig än idag. Det blir särskilt tydligt när jag är ute med mina grupper – att folk inte ser det där som jag ser. Jag tror att det beror på att många inte är lika närvarande nuförtiden. De lever sina liv i telefonen.

När hon själv blev vuxen valde hon att utbilda sig till lärare. Tidigare har hon jobbat både på naturbruksgymnasiet Dille gård och på grundskolan i Myrviken och i Hallen. Nu utbildar hon istället hundägare och jägare.

– Det finns en stor kunskapsbrist om naturen. När du kan mer blir du mer respekterad som jägare och skogsmänniska. Jag tycker om att kunna bidra med min kunskap och hoppas att jag kan inspirera fler att ta friluftslivet till nästa nivå.

De senaste 35 åren har hon parallellt med utbildningarna drivit kennel och lyckats bra med sin avel. Hon berättar att synen på hundägande har utvecklats genom åren, från att handla om tigertämjning till relationsbyggande och positiv inlärning.

– Jakthundsraser har ofta stora drifter, det gäller att rikta energin rätt.

Hundarna lyssnar hela tiden till Annas röst när de rör sig ute på gården. Ibland kan en liten sork stjäla uppmärksamheten, men jakten avbryts snabbt på Annas kommando. De är hennes arbetskamrater och det märks att banden till henne är starka.

– Vi bor på jobbet, men vi har valt att ha det så och gillar flexibiliteten som det ger.

Det sitter inte fast, varken hos Anna eller Johan, som nyligen byggt ett slakteri. Även det är ett utrymme som kommer väl till pass – både för utbildningarna och jakten.

– Om du går och funderar på att starta en verksamhet är det en stor fördel att ha skogen i ryggen. Men det allra viktigaste är att våga, säger Anna.

Artikeln publicerades i Magasin Gällö Skog 2023.