Gällö Skog » Samarbeten » Plantering rotade René i Sverige

Plantering rotade René i Sverige

Längtan efter något nytt, långt från storstadslivets brus, tog 2003 René Schiller till de svenska skogarna. Där blev han introducerad till skogsplantering, ett yrke han fortfarande älskar. Idag är han en etablerad entreprenör som sköter plantsättning på Gällö Skogs avverkningar.

För 18 år sedan lämnade René Schiller sin tjänst som banktjänsteman i Tyskland i jakt på ett nytt, friare jobb utomlands. Det ledde honom till den svenska skogen och här har han blivit kvar, först som plantsättare och sedan 2010 som vd på det egna bolaget Håxås Skogstjänst.

– Skogsplantering i norra Sverige lät som min grej 2003, och det har ju visat sig stämma, säger René och skrattar medan han lotsar oss ut till en bra sittplats på dagens hygge.

Idag sätter företaget ungefär 14 miljoner plant under en säsong, på en yta motsvarande en tredjedel av Sverige. Från Hudiksvall och Sveg i söder till Storuman och Umeå i norr. För René själv blir det dock inte lika många plant satta som under de första åren i Sverige.

– När man nått den storlek som vi har gjort så är det ett komplext arbete att få ihop det med rekryteringar, kundavtal, logistik och rätt plant i rätt tid. Jag jobbar främst med personal och logistik numera, vilket är lite som att lägga ett pussel, säger René.

I år gjorde coronapandemin det logistiska pusslet betydligt mer svårlagt än vanligt, då resmöjligheterna från flera av de anställdas hemländer varit begränsade.

– Det var en minst sagt spännande säsong att planera och jag gjorde både plan A, B och C för att försöka få ihop det, berättar René som ändå tycker att det löste sig bra i slutänden.

Totalt har Håxås Skogstjänst runt 55 plantsättare och sju röjare anställda under högsäsong och 70-75 procent av de anställda återkommer varje år. Det som tidigare var ett klassiskt ungdomsjobb i Sverige har blivit ett professionellt yrke, där de svenska plantsättarna lyser med sin frånvaro. Merparten av plantsättarna hos René kommer från andra EU-länder.

– Jag tycker det är ett fint arbete och jag älskar det, men det är olyckligt att branschen har utvecklats åt ett prispressat håll som gör det svårt att tänka i de banorna. Det skulle ju vara roligt om svenskar satte sina egna skogar, säger René.

För att plantsättningen ska vara ekonomiskt hållbar behöver varje plantsättare sätta minst 3 000 plant per dag. Ett tungt och krävande jobb och René menar att det sällan är ett bra jobb för ungdomar, även om det finns undantag. Han tror att ett lägre dygnsmål skulle ha stor påverkan både för kvaliteten och arbetsförhållandena.

– Både kvalitet och produktion blev bättre och mer hållbar när vi gick över till professionell arbetskraft, och i slutänden blev det även billigare för kunden, säger René som ser på yrket som ett hantverk.

Trots ett fysiskt tungt arbete är inte en frisk och stark kropp allt man behöver för att klara av det, utmaningen ligger i det mentala. Att hantera mygg och ett monotont arbete dag efter dag, vecka efter vecka. René är dock långt ifrån less på sina dagar i skogen.

– Jag tycker det är coolt att kunna säga att jag tjänar min inkomst på att plantera skog. Jag älskar verkligen jobbet!

Renés tips för plantsättare

Renés tre tips för den som är nyfiken på plantsättning:

  1. Kolla om det finns några aktuella utbildningar och gå en eller flera.
  2. Glöm tanken på att det är något som är enkelt och snabbt att lära sig. Det kommer kräva motivation, vilja och tid.
  3. Ansök tidigt till lediga tjänster, gärna redan i februari.