Gällö Skog » Medarbetare » Till Kina från Katarina

Till Kina från Katarina

Gällö Timber är en stor arbetsgivare med drygt 80 anställda och med en verksamhet som ger sysselsättning för många entreprenörer i området. Även känslomässigt betyder denna lokala industri mycket för bygden, det kan Katarina Edenström intyga. Hon har varit företaget troget i 20 år och bor själv i Gällö.

– Om det inte vore för sågen skulle inte Gällö finnas på samma sätt som det gör idag. Den bidrar till att hålla samhället levande. Även om inte alla som jobbar här bor i området, så handlar de mat här, tankar sin bil här och så vidare, säger Katarina Edenström.

Hon jobbar i den kombinerade kundtjänsten och utlastningen och är på så vis en av dem som ser till att de sågade trävarorna kommer iväg till Gällös kunder. Efter att säljarna sålt en vara tar utlastningen över; skriver kontrakt och ordnar med det praktiska för transport. Det innebär att Katarina och hennes kollegor har daglig kontakt med kunder i många olika länder.

– Det känns häftigt att sitta här i lilla Gällö och skicka varor över hela världen. När jag pratar med vänner och berättar att våra största kunder bland annat finns i Kina och Egypten blir de flesta förvånade. Många tror att vi bara säljer till bygghandlarna i Östersund, säger hon och skrattar.

När hon berättar om sin arbetsgivare är det också många som blir överraskade av bredden av kunskap på ett sågverk. Den största yrkeskategorin är processoperatörer, vilket innebär att arbeta med övervakning, avhjälpande underhåll och förebyggande underhållsarbete av sågverkets olika maskiner. På sågområdet är också truckförarna viktiga för logistiken och på kontoret jobbar även säljare, ekonomer och administratörer.

– Vi står ju inte bara här och sågar brädor precis, det krävs många olika kompetenser för att lyckas i vår bransch idag.

När Katarina började på sågverket hade hon aldrig jobbat inom industri, utan i olika butiker. Men hon märkte direkt att detta var något för henne, hon har alltid gillat att prova nya saker och det har hon verkligen fått chansen att göra.

Först arbetade hon med sågning och då var hennes arbetsuppgifter rotkapning (att kapa rotändan av stockarna) och ströläggning. Det senare innebär att placera tunt strövirke mellan det sågade virket så att det kan torka. Därefter jobbade hon i justerverket i flera år. Där var det så kallad rundgång med kontinuerligt byte av arbetsuppgifter under dagen, vilket innebar att hon fick jobba både med att sortera virke efter kvalitet, att paketlägga och emballera det.

– Det kändes kul att komma in i en industri och få jobba i stora arbetslag och byta uppgifter under dagen. Det var också en rak jargong som passade mig, minns Katarina.

Det roligaste med det nuvarande jobbet är kundkontakterna och en riktigt nöjd kund är det bästa Katarina vet. Skulle hon önska sig något är det bland annat fler kvinnliga kollegor. Även om det börjat fler tjejer på senare år är mansdominansen fortfarande stor.

– Många tror att man behöver vara stor och stark, men så är det inte. Det handlar mer om övervakning av maskiner än att använda muskler. I dag är nog det viktigaste att kunna hantera datorer, säger hon.

Katarina bor i Gällö med sin familj och uppskattar att kunna arbeta lokalt.

– Det är en skön känsla att kunna jobba på byn och slippa pendla. Skiftgång passade också bra när vi hade fyra barn, särskilt eftersom min man också jobbade här och vi kunde ha olika skift.

Katarinas jobbtips!

Katarinas tre tips för dig som vill testa på skogsbranschen:

  • Du behöver inte vara stor och stark för att jobba på ett sågverk. Det är viktigare att vara intresserad.
  • Variationen i arbetsuppgifter är större än många tror, och skiftarbete kan vara en fördel för den som har barn.
  • Var inte rädd för mansdominansen om du är tjej, du behövs i gänget!