Gällö Skog » Nyheter » Stort intresse för skogsutbildning på gymnasiet

Stort intresse för skogsutbildning på gymnasiet

Under 2022 ökade antalet sökande till Torsta Naturbruksgymnasium med nästan 43 procent. Skogsbruk är en av inriktningarna som lockar allt fler, och de goda chanserna till jobb direkt efter studenten tros vara en av anledningarna till det ökade intresset.
– Det är glädjande besked med tanke på den kompetensbrist som upplevs idag, säger läraren Ulf Moe.

Det är en avslappnad men koncentrerad stämning bland eleverna på Torsta Naturbruksgymnasiums skogsbruksinriktning som samlats vid skolans såg för en lektion i virkeslära. Under ledning av läraren Ulf Moe och vaktmästare Hans Andersson får de prova på att såga virke av både gran och tall. Ljudet från sågklingan blandas med tips och instruktioner när stock efter stock sågas.
– Idag är egentligen en frivillig lektion, men i stort sett hela klassen är här ändå, säger Ulf Moe som berättar att virket sedan kommer att används här på skolan.
– Det finns alltid något som behöver fixas eller byggas, så det eleverna gör idag kommer verkligen till nytta.

I tio år har Ulf varit lärare i skog, jakt och fiske på Torsta och han berättar att han märkt ett ökat intresse för utbildningen både bland elever och från branschen de senaste åren. – Det är fler sökande än vi har möjlighet att ta in, och ingen av de som går utbildningen behöver gå arbetslös speciellt länge.

Caroline Nilsson är en av eleverna som är med på dagens lektion. För henne var det intresset för skog och natur som gjorde att valet föll på Torsta, och inriktningen skog och miljö när det var dags för gymnasieval. De praktiska lektionerna är en favorit och målet efter studenten är att jobba något år för att sedan studera vidare inom skogen.
– Skolan är mysig, lärarna är bra och det är en härlig gemenskap i klassen. Vi lär oss dessutom väldigt mycket, samtidigt som vi får vara ute! säger Caroline.

Uppfattningen delas av klasskompisen Hjalmar Råbock, som med skogs- och lantbruk i familjen tidigt fick en inblick i branschen. En inblick som gav mersmak.
– Även om jag trodde att jag kunde en hel del så lär jag mig väldigt mycket nytt hela tiden, vilket är kul, säger han.

Att det finns en stor efterfrågan från branschen ger en trygghet och för Hjalmar har det inneburit att han redan har en fot inne i arbetslivet.
– Jag fick snabbt både praktik och sommarjobb. I sommar kommer jag antingen vara maskinförare eller jobba med markberedning, säger Hjalmar som upplever att skolan har gett en bra grund. Även om det är mycket att tänka på som maskinförare, så känner han sig trygg med uppdraget.
– Det är viktigt att planera sin körning på ett bra sätt, men jag är väldigt lugn och stressar inte upp mig eller försöker överbevisa mig själv.

Skolans nära samarbete med näringslivet är något Johan Montelius, utbildningschef och lärare på Torsta, lyfter som en utbildningens styrkor. Han ser positivt på att eleverna tidigt får en kontakt och möjlighet att prova på yrkeslivet.
– Branschen är seriös och efterfrågar välutbildade personer. Även om elever tidigt blir erbjudna jobb är det under premissen att de avslutar utbildningen. Det blir en morot för att orka hela vägen in i mål, säger Johan.