Snörekord!

Skriv ut Dela

Nya snörekord, trafikkaos och stängda skolor. Vilken vinter! Gladast var kanske butiksägarna som sålde slut på snöskyfflar och såg skoterförsäljningen skjuta i höjden.

Januari slog många rekord vad gäller nederbörd i form av snö. Många orter i norra halvan av Sverige kunde häpet stoltsera med det största snödjupet på cirka 30 år. I Östersunds innerstad ryckte snöröjarna ut dubbelt så många gånger jämfört med vad de brukar så här års, och redan i slutet av månaden låg det runt 150 000 kubikmeter snö på tippen.

– Jag har nog aldrig varit med om att det kommit sådana mängder så tidigt på vintern. Svårast är när det snöar flera dagar i sträck. Då behöver vi köra dygnet runt för att hinna med, men chaufförerna behöver ju sova lite också, säger Tore Åberg på gatukontoret Östersund.

Än värre blev det i Västernorrland i månadsskiftet januari-februari då det på sina ställen kom en halv meter snö på 24 timmar enligt SMHI:s mätningar. Efter det makalösa snöfallet, då all trafik stod stilla, och skolor till elevers ohöljda glädje höll stängt, hade Gåltjärn utanför Härnösand plötsligt landets största snödjup på 175 centimeter. Snöovädret i Västernorrland fick stor uppmärksamhet i media, och det var kanske tur. Ett äldre par i Timrå kunde inte ta sig ut ur sin bostad för att snö blockerade dörren, men SVT:s ovädersteam kom till undsättning och skottade fram dem med en skyffel.

Nej, snö var ingen bristvara, men det var däremot redskapen för snöröjning. Desperata villaägare gick från butik till butik utan att hitta en enda snöskyffel eller snösläde. Att knipa den sista takskrapan på Jula smällde högre än att vinna på Lotto. Försäljarna var förstås glada över den ökade efterfrågan. Inte minst skoterförsäljarna i Östersund märkte stor skillnad jämfört med de senaste åren.

– Skoteråkningen kring Storsjön dog för 3-4 år sedan, men nu tar folk tillbaka den! Det är familjeåkarna som köper mest nu, säger Oskar Lindqvist på Motorhuset.

Östersunds hyllade fotbollslag fortsatte, trots kyla och snö, att imponera under förvintern. Även vaktmästarna på deras hemmaarena utförde ett imponerande arbete.

– Det var en kamp att få arenan snöfri i tid inför sista gruppspelsmatch i Europa League, mot det ukrainska laget. Tre man röjde hela natten, och tre nya löste av när det blev morgon. Tio extra personer med skyfflar kallades in för att få klart läktaren i tid. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger vaktmästaren Ronny Karlsson.

Inför mötet med Arsenal i februari var det dags igen. Kanske gjorde vaktmästarna jobbet allt för bra. Det engelska laget vann ju med 3-0.