Skogsägaren som blev trähusbyggare

Skriv ut Dela

Bygget av projektet Sjöbodarna är i full gång vid Storsjöns strand i Östersund. De första köparna ska flytta in i januari 2017 och för byggherren Persson Invest är det hela en ny utmaning.
Persson Invest som har sina väl etablerade verksamheter inom områdena fordon, skog, träförädling och fastighetsförvaltning har aldrig tidigare sysslat med bostadsbyggande. Hur tänker de nu, undrade många när byggplanerna presenterades.
– Östersunds kommun har gjort en satsning på ökat byggande och på en hållbar stad. Vi gillar de planerna och tror att vi kan vara med och bidra till en positiv utveckling. Egentligen ser vi oss inte som någon aktör inom bostadsbranschen, utan det här är initialt ett enskilt projekt, säger Gabriel Duveskog.
Även om bostäder alltså inte blir ett nytt affärsben för Persson Invest så finns det starka synergier med koncernens intressen i skogen. Husen ska nämligen byggas helt i trä. Leverantör av stommen är företaget Martinson från Västerbotten som är specialiserat på trä som byggmaterial.
Martinson är bland annat leverantör till världens högsta trähusbygge, åttavåningshusen som bostadsbolaget Folkhem byggt i Sundbyberg. Och när Persson Invest gjorde studiebesök där inspirerades man av de fördelar trä som byggmaterial ger.
– Det är inte bara trä som material som är bra. Det möjliggör också ett väldigt tidseffektivt byggande. När en våning är klar med bjälklag och stommar flyttar bygget upp en våning och ger plats åt hantverkare som gör klart.
Persson Invest och Martinson kom för övrigt så bra överens att de bildade det gemensamma bolaget Sjöbodarna för det här projektet. Totalt har 300 miljoner kronor budgeterats för att bygga 80 lägenheter i två etapper. Huvudentreprenör för etapp 1 är NCC och när lägenheterna är sålda kommer en bostadsrättsförening att stå som ägare.
Noterbart är att bland annat panel till husen kommer att levereras från Valbo Trä som ägs av Persson Invest.
Och virket som hyvlas i Valbo kommer från Gällö Skog.
Tummen upp för trähus!