Skog som gym

Skriv ut Dela

Moxter i Östersund säljer vandringskängor och andra fritidsskor. Nio anställda arbetar med kundkontakt, försäljning, ordermottagning och marknadsföring. Inget konstigt med det. Men nu har företagets ledning lagt ribban högt och vill göra gänget till det sundaste i hela Sverige.
– Det handlar inte bara om fysisk träning, lika mycket om kost och mental hälsa, säger vd:n Anna Rahm.
Hon är uppvuxen i Östersund men hade från början inga klara planer på att jobba i familjeföretaget utan utbildade sig till civilekonom och fick jobb på en stor revisionsbyrå i Stockholm. Men när hennes pappa Åke Eriksson för ett antal år sedan föreslog en generationsväxling så kände hon att utmaningen var den rätta för henne.
– Det är ett jättefint företag att få komma in och jobba i. Jag trivs verkligen bra och det känns betydelsefullt att jobba med helhet och hållbarhet i hela företaget, säger Anna Rahm.
Det är Åke Eriksson som ligger bakom målsättningen att bli sundast i Sverige. Han jobbar kvar i företaget, men det är dottern Anna som nu tagit stafettpinnen. Och hon är nöjd med vad man åstadkommit hittills.
Varje fredag tränar alla på företaget tillsammans mellan 07.30 och 08.00. Det kan vara cirkelpass på ett gym eller som i exemplet här intill, ute i skogen. Sedan duschar man och äter gemensam frukost.
– Vi har gjort det till en obligatorisk aktivitet. Och faktum är att det bara gett positiva effekter. Vi är inga nördar, men samtalen som handlar om träning och hälsa är mycket vanliga och vi har fått ännu bättre gemenskap och vi-känsla, säger Anna Rahm.
Dessutom har Moxter en specialaktivitet en gång i månaden. Då får de anställda turas om att hitta på något som har att göra med deras tolkning av ett sunt företag. Exempelvis har man spelat curling, lagat LCHF-mat, gått på yoga och åkt längdskidor. Och i maj ordnade företaget en lite större aktivitet då hela personalen fick träna med och lyssna till föreläsning av Paolo Roberto.
På frågan hur man egentligen ska kunna mäta hur hälsosamt Moxter är och därmed veta när man når sitt mål, har Anna inget självklart svar.
– Det är ju inte enkelt att mäta, men vi har minimal sjukfrånvaro redan nu. Vi jobbar också strategiskt med att väva in hälsofrågorna i medarbetarsamtal varje år och utvärderar våra aktiviteter. På så vis visar vi hur viktigt personalhälsa är för oss. Jag tror vi till slut blir mest hälsosamma i Sverige om vi fortsätter på det sättet.
En av medarbetarna på Moxter inflikar en intressant aspekt i sammanhanget. När hon blivit mer intresserad av träning har hennes familj också blivit det. Så nu hittar de på mer aktiviteter tillsammans också.
– Det kanske vi kan kalla folkhälsa, bra för hela samhället, filosoferar Anna Rahm.