Skidtunneln i Gällö

Skriv ut Dela

Inte ens i Jämtland är god snötillgång en självklarhet. Varmare vintrar gör längdåkningssäsongen  allt kortare, men i Viken utanför Gällö finns nu förstklassiga skidspår året om. Det är bergsäkert.

I bergets tunnlar löper ett nypistat skidspår. Klassiskt eller skate, det är bara att välja. Konstsnön rasslar svagt när det bär över den ännu lite mjuka ytan. Lampornas sken reflekteras i snön och de vitmålade bergväggarna. Det är ljust, luften är frisk och temperaturen behaglig.

– Luftkvaliteten har visat sig vara en viktig faktor för hur en skidtunnel upplevs. Här avger berget naturlig fukt och gör luften mindre torr, säger Gunnar Hammarberg, platschef vid Midsweden 365, som skidtunnelbolaget heter.

Den 640 meter långa slingan tar skidåkaren runt, runt, men det finns många fler tunnlar här inne.  I två av dem kommer det inom kort att finnas skjutbanor för skidskytte. Efter snöbytet, som måste göras en gång om året, kommer den längsta slingan att bli 1 450 meter.

Om det inte varit för Vikberget och den svenska försvarsmaktens förarbete hade det förmodligen inte blivit någon skidtunnel här. Under beredskapstiden, 1942, förvandlade försvarsmakten berget till en topphemlig anläggning som inte stängdes för gott förrän långt in på 2000-talet.

Hemligstämpeln kring den militära verksamheten släpptes 2012. Samma år tändes en djärv idé i Bräcke kommun. Skulle man kunna göra om bergrummen till en skidtunnel? Fem år senare, i september 2017, öppnades anläggningen för allmänheten. Trots en snörik vinter har det kommit fler besökare än väntat. Representanter för alla nordiska landslag och alla regionala klubbar har redan varit här, men mest är det motionsåkare som kommer.

– Så ser det ut i alla skidtunnlar i världen, men vi välkomnar alla. Det här ska vara en öppen och tillgänglig anläggning för allt från barnfamiljer till elit, säger Gunnar.

Med en besöksmagnet som skidtunneln hoppas Bräcke kommun på positiva effekter för affärer och restauranger i Gällö med omnejd, något som kan hjälpa orten att bibehålla lokal service.  Med mycket folk i farten kan även andra företag få ett uppsving. En annan förhoppning är förstås sekundära arbetstillfällen. Redan har en helt ny butik etablerats vid infarten till skidanläggningen.

Bolaget Midsweden 365 har större ambitioner med sin verksamhet än att bara ”spruta snö och ta betalt”. Kringservice i form av café samt uthyrning av förstklassig skidutrustning finns redan, och utanför knuten står stugor med sammanlagt 25 bäddar färdiga att placeras ut när det blir barmark.

– Tanken är att kunna erbjuda boende på plats med självhushållning i gemensamt servicehus, säger Gunnar.

Besöksnäringen i Gällötrakten har sammanlagt 250 bäddar. Det är heller inte långt till Frösön och flygplatsen. Nu gäller det att knyta ihop alla trådar så att det leder till utveckling i området, vilket förutsätter att de lokala företagen samarbetar på ett organiserat sätt. Just nu pågår en förstudie om eventuellt destinationsbolag.

– Många samarbetar redan idag. Oavsett i vilken form det sker, är det viktigaste att alla drar åt samma håll, säger Gunnar.

På sikt kommer det att behöva finnas fler saker att göra i nära anslutning till skidtunneln. Mässor och evenemang är en möjlig nisch, konferenslokaler inne i berget är under planering. Berget har ju även en yttre sida som erbjuder många möjligheter.

– Viktigast nu är att sätta perfekt skidåkning. Sedan får vi känna oss för vilka behov som finns, säger Gunnar Hammarberg.

FAKTA

Försvarsmaktens ursprungliga anläggning hade en yta av 12 000 m3.

Skidtunneln med sin nya tillbyggnad och parkeringsytor har kostat drygt 36 miljoner. Jämfört med skidtunnelbygget i Torsby, som kostade ca 63 miljoner 2006,  är det ett billigt projekt.

Midsweden 365 ägs till 90% av Bräcke kommun. Resterande 10 % är fördelade mellan 19 olika  privata delägare.

Man räknar med att ha flest besökare sommar och höst. Målet är minst 20 000 besökare per år.