Siffersäker lokalpatriot

Skriv ut Dela

Ordning och reda, det vill Jannie ha på sitt jobb på Gällö Skogs ekonomiavdelning. Hon gillar också att prata med människorna bakom siffrorna.

Jannie Söderberg jobbar med ekonomi på Gällö Skog. Fakturering, bokföring och redovisning är sådant som ingår hennes dagliga arbetsuppgifter. Virkesredovisningar och utbetalningar till skogsägarna är några konkreta exempel. När skogsägarna ringer om sådant som rör den ekonomiska biten i affärerna med Gällö Skog, är Jannie en av dem som svarar i telefon.

– De kan ha frågor om saldo, hur de ska göra med moms och skatt eller få förklarat vad olika saker betyder i virkesredovisningen som de fått. Privatpersoner som kanske avverkar en gång under sin livstid, har inte alltid koll på allt. Det mesta kan jag svara på, men har jag inte svaret så slussar jag vidare till dem som kan bäst, säger Jannie.

Att Jannie ville jobba med siffror och ekonomi visste hon redan när hon gick på högstadiet i Gällö. Det blev ekonomiprogrammet på gymnasiet och direkt därefter fyra års ekonomistudier vid universitetet i Uppsala.

– Jag är ganska målmedveten som person. Jag sa att jag skulle ha två barn innan jag fyllt 30 också, och det fick jag – fast det var med nöd och näppe! Charlie föddes en månad innan 30-årsdagen.

Tillbaka i Jämtland jobbade Jannie tre år på en redovisnings- och revisionsbyrån PwC i Östersund där hon också bodde med sin sambo. Men Jannie längtade hem till Gällö, där både hon och sambon är uppväxta. När Gällö Skog bildades 2013, behövdes folk till ekonomiavdelningen. Jannie blev erbjuden fast tjänst och hon tackade ja direkt. Nu bor familjen vackert vid Revsundssjöns strand bara ett stenkast från Gällö Såg.

”Ordning och reda”. Det är Jannie i ett nötskal. Och det är inte bara siffrorna hon vill ha järnkoll på.

– Jag vill ha ordning och reda på allt inom jobbet. Är det någon rutin som inte funkar, då är jag snabb att ta tag i det, jag har svårt att låta det vara, säger Jannie.

Och det tycker nog skogsägarna också, för dem gillar Jannie att prata med. Kontakten med kunderna spelar stor roll för hur hon upplever sitt jobb.

– Då blir det tydligt att det inte bara är siffror, att finns människor bakom. Att ha en relation till dem gör jobbet ännu mer intressant, säger Jannie.

Just nu är Jannie föräldraledig med minstingen. I september är hon tillbaka på jobbet.