Nya hjältar i skogen

Skriv ut Dela

Vi hörde talas om att de sökte en entreprenör hit och eftersom jag och Johan har jobbat inom skogen i många år beslöt vi att köra igång, berättar Patrick. Själv kör jag mestadels skotare men tanken är att jag ska jobba på båda maskinerna. Det är två begagnade maskiner av märket Eco Log (560C skördare och 564C skotare). Det är lite speciellt med Eco Log just för att de är svensktillverkade. Vi har haft stor hjälp både från Mekotech i Ånge och från tillverkarna själva i Söderhamn när vi drog igång. Det ska även tilläggas att vi har stött på relativt lite bekymmer med de här maskinerna. Det är givetvis skönt när man är  nystartad och varje ståtid räknas i minuter. En modern skogsarbetares dag börjar i gryningen och avslutas på eftermiddagen, eller påbörjas på eftermiddagen och avslutas nattetid, oavsett säsong. På Eco Log-skördaren sitter 29 stycken 70W halogenlampor. Med den ljusstyrkan spelar det ingen roll om det är mörkt när arbetsdagen börjar.

Bra utrustning är en sak men det riktigt svåra är att hitta bra personal. Förutom och Johan är vi idag två stycken till. För dagen kör Mikael skotaren och Sven kör skördaren. Det är en utmaning att hitta folk eftersom maskinerna ska upp i produktion på en gång. Det blir för dyrt att lägga flera veckor på att lära upp. Hur man ska lösa det  på ett vettigt sätt vet jag faktiskt inte i dagsläget. Vi tycker att vi haft tur med Mikael och Sven, konstaterar Patrick. Sven kör skördaren på en fastighet utanför Vattjom. Ett yrke han trivs med och har gjort i flera år nu. När jag var liten och fyllde femton år, berättar han, fick jag inte en moped som alla andra. Min far frågade mig vad jag skulle med en moped till och åkte i stället och köpte en skördare åt mig. På den vägen är det, berättar Sven och skrattar hjärligt.

Målsättningen för bolaget är enkel; Att bli den bästa gallringsgruppen från Stöde i öst till Gällö i väst. Patrick är själv skogsägare och har en gård i närheten av Stöde. Förutom gallringsgruppen kör han sandning åt Svevia på vintrarna och tar även på sig underhållsuppdrag för skogsbilvägar. Planering av tid är därför viktigt. Det gäller att ligga steget före hela tiden och att ständigt föra en dialog. Jag har haft nära kontakt med Lennart på Gällö Skog. Samarbetet har från vårt håll fungerat mycket bra hittills. Gällö Skog är en mindre organisation med korta beslutsvägar vilket vi värderar högt, avslutar Patrick.