Mot sydligare klimat i Jämtland och Västernorrland

Skriv ut Dela

Ett träd som planteras i Jämtland i år måste trivas i Sydsvenskt klimat när det är dags för avverkning. Att temperaturzonerna förskjuts allt längre norrut är bara en av följderna av att klimatet förändras. Skogen står inför många utmaningar – men den sitter samtidigt inne på lösningar.

Framför ett hundratal personer i rader av uppställda stolar inne på Bilbolaget i Östersund står meteorologen Pär Holmgren.
– En del gamla tv-kollegor är avundsjuka på mig. De jobbar fortfarande med väder och det tycker inte vi meteorologer är roligt. Den enda gången vi tycker det är roligt att jobba är när det blir oväder. Titta på min gamla kollega Pererik Åberg – det verkligen lyser i ögonen på honom när det blir storm! säger han och ler.
Det är det han jobbar med i dag – oväder – eller framförallt konsekvenserna av dem. Sedan snart två år är den tidigare SVT-meteorologen anställd som naturskadespecialist på Länsförsäkringar. För nästan 30 år sedan började han intressera sig för klimatfrågor, i dag är han en av Sveriges främsta klimatexperter.
I april besökte Pär Holmgren Östersund och en skogskväll arrangerad av Bilbolaget, Länsförsäkringar och Gällö skog för att prata om klimatförändringar – något som förändrar livsmiljöer för såväl människor som djur och natur jorden runt.
Även om vi i norra Europa inte är lika hårt drabbade som andra delar av världen ännu så sätter de sina spår även här. Inte minst står skogen och skogsbranschen inför utmaningar berättar meteorologen:
– Temperaturzonerna förskjuts norrut en halv till en hel mil per år. Det innebär att om du planterar ett träd i år så måste det vara ett träd som trivs i Jämtland nu. Men om 20-30 år ska det snarare trivas i Dalarna eller Värmland. Och när det är dags för avverkning ska det snarare trivas i ett klimat som i dag finns i Småland.
– Förutsättningarna för allt som lever och växer i Sverige kommer att förändras, säger Pär Holmgren när han efter föreläsningen sitter och dricker jämtländskt lättöl ur en brun glasflaska.
Prognoser för Jämtland visar att det kommer att bli mildare och komma mer nederbörd på vintrarna.
Samtidigt ökar antalet torra dagar, markvattennivåerna sjunker och risken för skogsbränder stiger. Dessutom har man märkt att stormar som tidigare drabbat södra Sverige börjat ta nordligare banor och därför även slår hårt mot vårt område.
– Med ett varmare klimat och mer koldioxid så kommer träden i Jämtland att växa snabbare. Kvantitetsmässigt kommer det bli ett stort plus men kvalitetsmässigt är det inte säkert att det bara blir plus.

Trots den osäkra framtiden är Pär Holmgren däremot säker på att skogsbranschen kommer att vara viktig framöver.
– Jag är övertygad om att det är i skogsbruket och i jordbruket som vi kommer att hitta många av lösningarna som behövs i omställningen till fossilfritt, säger han.

Hur menar du då?
– Att plantera skog innebär att koldioxid binds i stället för att hamna i atmosfären. Används virket till att bygga hus så lagrar vi kolet i byggnader som förhoppningsvis står kvar i några hundratals år. Det sämsta ur ett klimatperspektiv är papper och bioenergi som man eldar upp – då kommer kolet tillbaka väldigt fort i atmosfären. Många stora aktörer är väldigt medvetna om möjligheterna att hitta fler användningsområden, till exempel för att ersätta plast och bomull. Det är jättespännande.
– En annan sak jag själv tycker är väldigt roligt är alla dessa framförallt mindre skogsägare som verkligen bryr sig med själ och hjärta om att skogen ska få vara en plats där man kan vistas och vara också. Det vimlar av skogsägare i Sverige som verkligen bryr som natur och miljö väldigt mycket.

För Pär Holmgren personligen är skogen hans katalysator.
– Jag rensar verkligen hjärnan när jag promenerar eller springer ute i naturen. Då kan jag samla tankarna och tänka fritt.

Kan du sätta fingret på vad det är som gör att du får den känslan?
– Det är väl inte konstigare än att man kommer bort från alla störningssignaler som finns i ett modernt hem. På något plan kanske det också är att jag blir påmind om att jag är ett med någonting större. Att vi människor faktiskt är en del av naturen och allt runt omkring oss.

Du som jobbar med konsekvenser av klimatförändringar dagligen, hur känner du inför framtiden?
– Ärligt talat är det olika från dag till dag. Vissa dagar kan jag känna mig ganska optimistisk och hoppfull – det sker trots allt många bra saker. Men vissa dagar är jag både ledsen, arg och besviken. Vi har skapat en ekonomi där det går att tjäna pengar på att förstöra naturen. Och det finns fortfarande
så många människor som helt enkelt inte bryr sig.