Linn skapar nya spår i skogen

Skriv ut Dela
Hon är tågmästaren som brinner för att träffa människor och göra affärer. Möt en av Gällö skogs nyrekryteringar – och företagets första kvinnliga virkesköpare.

I april klev Linn Lund in genom dörrarna på Gällö skog för första gången. Hon gjorde det som en av fyra nya rekryter som togs in i företaget samtidigt – i en satsning på att locka virkesköpare med lite annan bakgrund än vanligt.
– När jag såg att de sökte personligheten och inte studiemeriterna eller akademikern såg jag min möjlighet. Det är en otroligt svår bransch, kunskapsnivån är extremt hög och det är så mycket man ska kunna, både om djur och växter – det lockade mig, säger hon.
Linn Lund har sina yrkesrötter i turist- och servicebranschen. Hon är utbildad tågmästare och jobbade under fem år på Inlandsbanan som konduktör och guide – ett socialt jobb med många människomöten, något som hon sätter stort värde vid.
– Att man får komma i kontakt med människor var det som fick mig att söka jobbet på Gällö skog. Man gör faktiskt något bra. Man söker upp människor och kan erbjuda dem hjälp med skogen och får även göra professionella affärer, säger Linn.

– När jag såg att de sökte personligheten och inte studiemeriterna eller akademikern såg jag min möjlighet.
Linn Lund, nyanställd virkesköpare

Hon är dock inte helt grön vad gäller skog och trä utan kommer senast från ett jobb inom träindustrin. Hon började som sågverksarbetare och gick senare över till försäljning av så kallade vidareförädlade trävaror, till exempel trall, ytterpanel och reglar.
– Jag kände att det vore häftigt att få med det som händer innan träindustrin. Jag sålde vidareförädlade trävaror men hade ingen aning om själva skogen de kom ifrån, säger hon och fortsätter:
– Nu känns det häftigt att få chansen att bli utbildad till virkesköpare. Det är ju inte bara att komma och kapa ner en skog och den ekonomiska biten, det är så många andra aspekter, man måste ha i åtanke också.

Vad tror du att du kan bidra med hos Gällö Skog?
– Eftersom jag egentligen är mest intresserad av människomöten så tror jag att jag kan bidra med att skapa väldigt goda kundrelationer. Det är kunden jag tycker är intressant och vad den vill med skogen. Sedan kanske jag har lite andra idéer för att jag är ung. Saker jag tycker är självklara kanske inte är det för andra som är äldre än jag.

Linn Lund är första kvinna att jobba som virkesköpare för Gällö skog – och hon är över huvud taget en av få kvinnor i branschen. På frågan om hur hon tänker kring det svarar hon:
– Jaha, det har jag inte ens tänkt på!
Hon berättar att hon är van att vara enda tjej på jobbet, så var det även på sågverket, där hon också var yngst bland kollegorna.
– Jag tror inte det är varken en fördel eller en nackdel att vara tjej i yrket. Är du bara rätt person spelar det ingen roll om du är man eller kvinna. Det viktiga är personen. Och nu är det väl upp till bevis för mig, haha!

FAKTA:
LINN LUND

Ålder: 27 år

Bor: Hammarnäs, Arvesund.Familj: Singel. Bor tillsammans med ”sängvärmarhunden” Boss.

Fritidsintressen:
– Att resa är det absolut bästa jag vet. Om det är för sol och bad eller rena äventyrsresor, till öknen, bergen eller playan spelar ingen roll, jag tar bara ryggsäcken och åker. Gillar även fågelskådning, fågelboken är alltid med i handväskan. Och plockar gärna bär och svamp, inte för att jag gillar att stå i köket utan för att jag gillar att vara ute.

Det visste du inte om mig:
– Jag har en skosamling med mer än 300 par. Det är alla möjliga olika sorter, från mockasiner i älgskinn till flipflops, men de allra flesta är klackskor. Kilklackar, stilettklackar, höga stövlar, alla varianter. Jag ser skor som konst, jag skulle kunna sätta upp dem på hyllor på väggen!

Just nu:
Skaffar sig skogliga grundkunskaper på Gammelkroppa skogsskola.