Kocken som blev virkesköpare

Skriv ut Dela
Gällö Skogs nye virkesköpare har ett bultande hjärta för hembygden Liden, matlagning och för skogen.
– Får jag inte vara i skogen blir jag både psykiskt och fysiskt sjuk, säger Jonas Engman.

Text: Anders Lövgren Foto: Katarina Lövgren

Gällö Skogs reportageteam har stämt träff med Jonas Engman på Vättaberget i Liden. Med den fantastiska utsikten över Indalsälven och dalgången som fond överraskar han med att duka upp en liten men exklusiv måltid.
Mer om den senare. När Jonas Engman var tonåring stod hembygden Liden inte högt i kurs. Han ville bort från “livet på landet” så fort det bara gick och när han tidigt började jobba inom restaurangbranschen så var lyckan gjord på den fronten. Därefter har han arbetat som kock på olika platser och även drivit eget. Han har också varit säljare på ett företag i Norge.

Men nu är du tillbaka i Liden?
– Hembygden lockade mer och mer. Jag sökte en trygghet och den finns här där jag är uppvuxen. Skogen har alltid varit viktig för mig, och när jag bodde långt borta visste jag att den stod och väntade på mig.

Vad har du för relation till skogen?
– Jag har fina minnen av att vara i skogen med morfar som ägde en såg. I vuxen ålder mår jag både psykiskt och fysiskt dåligt om jag inte får vara i skogen. Jag jagar, fiskar, plockar bär och svamp eller bara vandrar.

Och nu blir du ny virkesköpare hos Gällö Skog?
– Ja, det känns väldigt spännande. I starten får jag utbildning i de teoretiska delarna på Gammelkroppa skogsskola (se reportage i Magasin Gällö Skog nummer 2 2016). Och tanken är förstås att jag är stationerad i Liden och främst jobbar i den här regionen.

Vad tror du själv är din styrka i det här jobbet?
– Vart jag än befunnit mig så har jag tyckt om att knyta kontakter. Här gäller det att skapa relationer med skogsägare och folk i branschen, så det tror jag kommer att passa mig bra. Jag har starka känslor för skog, skog är inte bara virkesvärde, och de känslorna finns också ofta hos säljare och köpare. Den insikten tror jag är bra.

Du verkar vara en driven och engagerad person, tror du markägarna kommer att märka det?
– Jo, det tror jag. Till exempel vill jag bidra till att en markägare resonerar sig fram till beslut som ibland sitter långt inne. Att inte göra någonting kan vara det sämsta man gör, och det gäller i största del när det kommer till skogen. Jag hoppas kunna få markägarna trygga i att kanske investera i åtgärder för att bedriva ett så gynnsamt skogsbruk som möjligt.

Hur mår Liden?
– Det är Sveriges vackraste plats och vi har många fördelar jämfört med storstäder, ett exempel är en jättebra skola och ett litet skolkök som fått pris som bäst i Sverige. Det är roligt att det uppmärksammats av media, jag vet vilket jobb som ligger bakom. Som sagt vill jag få fler att flytta hit.

Vad gör du på fritiden?
– Jag är i skogen så mycket det går och mina tre hundar behöver min tid. Jag tränar också dotterns innebandylag och jag älskar att laga mat.

Slutligen, vad är det du bjuder på?
– Det är regnbåge som jag fångade häromkvällen. Jag skär den rå i tunna skivor och tillagar den genom att hälla på en dressing (se recept). Den blandningen kan man ha med sig i en flaska då man är ute i skogen. Lite salt till så lagar man sin måltid på några minuter. Det är syran i dressingen som gör att fisken blir tillagad.
Betyget?
Vi sätter maximala fem plus!