Jonathan skolas in som affärschef

Skriv ut Dela
Jonathan Mattsson hade inte tänkt jobba inom skogsnäringen, men så blev det. 27-åringen är ett lysande exempel på hur talanger kan få karriärmöjligheter inom Gällö-koncernen.
– Jag har fått en jättechans och jag har roligt, säger Jonathan som just nu är Gällö Timbers assisterande affärschef.

När Jonathan Mattsson gick på gymnasiet i Östersund läste han mycket matematik och fysik och hade planer på ett yrke inom det tekniska området. Men det kom att bli skogsnäringen för honom.
– Jag har skogsägande i familjen flera generationer bakåt, men jag tror inte det spelat så stor roll. Det var mer en slump att jag fick sommarjobb som skogsröjare efter gymnasiet. Där fick jag snart en roll som liknade arbetsledare och lärde mig mycket, berättar Jonathan Mattsson.

Han tyckte jobbet var så bra att han startade egen skogsröjningsfirma och samarbetade med sin tidigare arbetsgivare. Dessutom breddade han sin verksamhet och erbjöd även skogsbruksplaner och rådgivning till kunderna.
Nu började han bli varm i kläderna och läste till skogstekniker på distans hos Gammelkroppa (se artikel intill). Den utbildningen betydde väldigt mycket för Jonathan Mattsson som fick ett stort kontaktnät och massor med kunskap, något han med sitt sinne för affärer snart förstod att använda.
– När jag kunde göra skogsbruksplaner och ta hand om inventeringar efter stormen Ivar så fick jag uppdrag av Gällö Skog. På så vis lärde jag känna bolaget och fick bra kontakter. När de erbjöd mig jobb som virkesköpare tackade jag ja.
Och efter två år som virkesköpare väntade nästa utmaning. Då Gällö Timbers affärschef Sven Nilsson närmar sig pensionsålder såg ledningen möjligheten att skola in Jonathan Mattsson i den rollen, med den rutinerade Nilsson kvar som mentor.
– Ett väldigt bra upplägg. Det finns hur mycket som helst att lära sig det här yrket och jag har bara varit igång sedan i augusti 2016 så allt är nytt för mig. Men jag har tur som får gå bredvid Sven Nilsson, säger Jonathan Mattsson.
Ett steg i internutbildningen för Jonathan Mattsson är att under ett halvår lära sig varje del av produktionen på sågverket, för att därefter börja fördjupa sig in i marknadsarbetet.
I mitten av 2018 är planen att han kommer att kliva in i sin roll som affärschef och då vara ansiktet utåt för Gällö Timbers affärer både inom landet och på växande exportmarknader som Japan och Kina, förutom den europeiska marknaden.
– Kanske är det just att hantera kulturskillnaderna i internationella affärer som är den största utmaningen. Men jag är sådan att jag bara ser möjligheter och vet att allt går att lösa, säger han.

Hur ser du på dina karriärmöjligheter i framtiden?
– Jag tror inte det finns några gränser alls. Exportmarknaden för svensk skogsindustri är både bred och stark och det finns gott om karriärmöjligheter internationellt för den som vill. Men just nu är min karriär här och nu och jag har fullt upp att lära mig det här!