Ett möte mellan bröd och musik

Skriv ut Dela

Hela gården andas lugn. Kerstin bakar bullar i det nya köket inhyst i ett gammalt stall. Det enda som kan härleda till tidigare verksamhet är de blottlagda takbjälkarna.

– Med åren tog intresset för att laga mat och baka överhanden istället för att lära ut och jag sa då upp mig från min fasta lärartjänst på skolan. Genom kurser på Eldrimner (nationellt matcentrum, red.anm) förkovrade jag mig mer i bakning och surdegsbröd utifrån ekoråvaror. Förutom det utför jag cateringuppdrag inför bröllop, fester och andra tillställningar. Baka gör jag 1-2 gånger i veckan och visst skulle jag kunna baka mer men i dagsläget känner jag att det är precis lagom, säger Kerstin när hon sätter in brödet i ugnen.

Under december (adventstid) har hon och maken Gustav julbord på Revsundslogen och en långhelg i juli en sommarbuffé som fått det passande namnet ”Smaka på Revsund”. Här spelar det egna brödet och ölen en central roll. Ölet står Gustav för. Det bryggs i samma lokal och har fått musikinspirerade namn. Ett av ölen heter ”Hoven Droven” – namngivet efter det Jämtländskta bandet som kombinerar folkmusik med modern rock, där Gustav tidigare spelade trumpet. Kerstins bröd kan man köpa på några få utvalda butiker men många kommer upp till gården och köper direkt, färskt eller fryst beroende på bakdag.

– Lite av charmen är att få komma upp hit på gården och in i bageriet. När vi skulle bygga upp verksamheten tänkte vi först bygga ett helt eget hus. Men efter att ha räknat på det och funderat kom förslag från bekanta att de kanske var smartare och mer ekonomiskt att bygga om stallet, och så fick det bli.

– Det är roligt att kunna jobba med olika saker. Det är stimulerande att kreera och att försöka använda råvaror som finns i vår närhet. Förutom catering, bakning och öl har vi även kurser där vi varvar teori i ett rum bredvid köket med praktik här inne i köket.

Rummet bredvid köket är smakfullt inrett med allt från musikinstrument till ett sovloft för övernattande kursgäster. Rummet används även till en del inspelningar.

– Vi båda två går genom livet utan att veta precis vart det ska sluta. Man hakar på något spännande som man kan leva på. Sedan åker man åt det hållet och sedan åt ett annat. Det är ett roligt sätt att leva på. Vi båda är så. Vi gillar inte det statiska utan låter ödet föra oss åt olika håll. Allt har sin tid, avslutar Gustav och Kerstin gemensamt.

För vägbeskrivning och kontakt kan ni besöka Bakgårdens hemsida:
www.bakgården.se. Observera att det ska
vara ett ”å” med i webbadressen.